Śledź smażony w zalewie słodko kwaśnej z ketchupem i suszonymi śliwkami

4.75 (8 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Przepyszny śledzik w zalewie, te dodatki dodają delikatnej słodyczy i po prostu rozpływają się w ustach, polecam :) spróbujcie :)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych tuszek ze śledzi
    sól do posypania + mąką do obtoczenia + olej do smażenia
    zalewa:
    4 szklanki wody
    1/2 szklanki octu spirytusowego
    1,5 płaskiej łyżki soli
    2 płaskie łyżki cukru
    2 średnie cebule
    2 liście laurowe + kilka ziaren ziela angielskiego
    2 łyżki ostrego ketchupu
    kilka miękkich suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Przetwory rybne

Śledź smażony w zalewie słodko kwaśnej z ketchupem i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone śledzie posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
    Wodę do zalewy zagotować, dodać cebulę pokrojoną w krążki, przyprawy, ocet i pogotować 8 - 10 minut.
    Na koniec wymieszać z ketchupem, pozostawić do lekkiego ostudzenia.
    Śledzie ułożyć w półmisku, obłożyć śliwkami i zalać zalewą.
    Można jeść na drugi dzień ale najlepiej smakują po 3 dniach lub później.

Porady

Jeśli lubimy ostre jedzenie można do zalewy dodać pieprz i szczyptę chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować