Skyramisu

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dużo lżejsza wersja Tiramisu. Kremem jest tu islandzki skyr. Skyr – tradycyjny islandzki wyrób mleczarski podobny do jogurtu. Jest niezwykle gęsty o delikatnym śmietankowym smaku. Zawiera dużo białka, jest niezwykle kremowy i pożywny. Wspaniałym dodatkiem do skyr jest syrop barmański Rum z czekoladą. Nie dodajemy cukru, jednym" słodzikiem "jest syrop barmański. TIRAMISU O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU I CUKRU TO COŚ PYSZNEGO.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 skyr waniliowy 150 g
    1 skyr naturalny 150 g
    filiżanka niesłodzonej kawy
    syrop barmański Rum z czekoladą 1 łyżeczka
    podłużne biszkopty ok. 140 g
    kakao ok.2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Skyramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokątny wyższy półmisek 18 X 13 cm.
    Zaparzamy kawę i studzimy.
    Biszkopty moczymy w kawie i układamy w półmisku.
    Skyr waniliowy mieszamy z 3-4 łyżeczki syropu barmańskiego.
    Większość skyrka wykładamy na biszkopty, zostawiamy ok. 1 łyżeczkę.
    Skyr posypujemy kakao.
    Układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów.
    Przykrywamy je skyrem naturalnym wymieszanym z syropem i resztą skyrka.
    Całość posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
    Najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować