Włoski deser Tiramisu

5 (186 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam smaczny włoski deser tiramisu, deser który podnosi na duchu, gdy ktoś nie czuje się najlepiej...

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • serek mascarpone 500 g
    żółtka jaj kurzych 4 szt.
    biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
    śmietana 30 lub 36% 330 ml
    cukier puder 4 łyżki
    kakao 3 łyżki
    woda 2 szklanki
    kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
    Amaretto 50 ml
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Włoski deser tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoski deser Tiramisu. 1. Zaparzamy kawę w 2 szklankach wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serek Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek z serkiem i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy, odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao.Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Amaretto Kakao Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować