Ciasto owocowy gaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtego i miksujemy, dodając stopniowo cukier.
Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
Mąki oraz kakao mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy mieszając łyżką z masą jajeczną.
Masę biszkoptową wylewamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 °C.
2.W tym czasie, co piecze się nam biszkopt robimy poncz: wszystkie składniki łączymy ze sobą i po upieczeniu ciasta, skrapiamy.
Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i studzimy.
Jogurty miksujemy ze śnieżkami i ostudzoną galaretką.
3.Połowę masy wylewamy na biszkopt i układamy dowolnie pokrojone owoce i zalewamy pozostałą masą.
4.Na masie układamy namoczone w mleku herbatniki.
5.Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy, 2 minutki gotując, następnie studzimy i polewamy polewą ciastka.
Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
6.Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Ciasto gotowe.
Smacznego.
Komentarze