Jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach. Bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów, kwaskowo- orzeźwiający. W jednej z galaretek jest brzoskwinia zmiksowana i pokrojona na kawałeczki. A na wierzchu kleksy bitej śmietany.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
    150 masła
    2 duże jogurty( u mnie jeden typu greckiego)
    6 płatków żelatyny
    woda do namoczenia żelatyny
    2 galaretki o 2 różnych smakach np. cytrynowa i brzoskwiniowa
    75 g cukru pudru
    sok z jednej limonki
    2- 3 brzoskwinie
    200 ml słodkiej śmietanki
    limonka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 200 g biszkoptów drobno pokruszyć. Najlepiej jest użyć do tego celu woreczka na mrożonki. Włożyć do niego biszkopty i dobrze zamknąć. Następnie przy pomocy wałka pokruszyć ciastka na piasek. Masło rozpuścić i połączyć z biszkoptami. Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty wysypać na foremkę i rękami lub przy pomocy łyżki wyrównać. Foremkę nakryć i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Dwie galaretki rozpuścić osobno, każdą w 200 ml wody. Żelatynę namoczyć. Dwa duże jogurty przełożyć do miski. Wsypać puder cukier i sok z limonki i wymieszać. Żelatynę dobrze wycisnąć i rozpuścić w rondelku. Dodać powoli 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Następnie dodać resztę masy. Wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.
    3. W tym czasie zmiksować 2 brzoskwinie i dodać do jednej z galaretek np. brzoskwiniowej. Trzecią brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również dodać do tej galaretki. Śmietankę ubić na bitą. Gdy masa jogurtowa zacznie powoli się ścinać, dodać ubitą śmietanę. Wylać masę na ciasteczkowy spód, a potem dodać obie gęstniejące galaretki. Zamieszać widelcem i spróbować zrobić marmurkowy wzorek. Torcik wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i kawałeczkami limonki.

Porady

Ciasto można pięknie udekorować małymi bezikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować