• 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące, soczyste skrzydełka pieczone w miodzie.Smacznego :)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżeczki bardzo ostrej musztardy rosyjskiej
    5 łyżeczek musztardy delikatesowej
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżki keczupu
    2 ząbki drobno posiekanego czosnku
    1 płaska łyżeczka soli
    kilka listków świeżej mięty, drobno posiekane
    1 łyżka mielonej, czerwonej papryki
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka keczupu
    ok. 1/2 szklanki ciemnego piwa lub coli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Skrzydełka w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do większego naczynia

    W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty.

    Gotową marynatę miodowo-musztardową dodajemy do skrzydełek z kurczaka, mieszamy rękoma tak, aby marynata pokryła wszystkie składniki.
    Odstawiamy skrzydełka na jakiś czas (najlepiej na całą noc) do zamarynowania, w chłodne miejsce.

    Następnie skrzydełka wyjmujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy przez 10-12 minut. Kiedy skórka zacznie robić się złocista zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze przez 30 minut, lub do momentu , aż skrzydełka będą złociste i dobrze wypieczone z zewnątrz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka Miód Ketchup Coca cola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować