To prosty i pyszny pomysł na ciekawie podane kotleciki na obiad które są bogate w kolorowe warzywa. Przyciągają uwagę nie tylko kolorowym wyglądem ale również pysznym smakiem.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
( z przepisu wyjdzie Wam w zależności od wielkości ok. 10 sztuk )
0.5 kg fileta z indyka lub kurczaka
1 mała młodziutka cukinia
100 g pieczarek
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 średniej wielkości marchewka
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
1 ząbek czosnku
garść posiekanego szczypiorku
3 jajka klasa „M”
3 łyżki mąki
kilka listków świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
Siekane warzywno - drobiowe kotleciki pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy pokrojonego fileta w małą kostkę a następnie posypujemy solą, pieprzem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną świeżą bazylią. Mieszamy i zostawiamy tak na 10 – 15 min. by mięso się zamarynowało w przyprawach i ziołach. Między czasie oczyszczamy i kroimy pieczarki a także myjemy i kroimy w małą kostkę cukinie wraz ze skórką. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w małą kosteczkę, kukurydzę odcedzamy z zalewy a szczypiorek siekamy. Wszystkie pokrojone warzywa dodajemy do mięsa – mieszamy dokładnie.
2.Kolejno wbijamy jajka i znów dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę i ponownie całość mieszamy ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 – 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy kotleciki a wierzch posypujemy białym sezamem i pieczemy po 10 - 15 min na każdą ze stron.
Komentarze