Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pomysł na smaczne, soczyste i kusząco pachnące kotleciki które robi się naprawdę bardzo łatwo. Cukinia oraz pieczarki wpłynęły na soczystość kotlecików, a pieczarki podkreśliły dodatkowo walory smakowe.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 kg fileta z indyka lub kurczaka
    1 mała młodziutka cukinia
    100 g pieczarek
    3 jajka klasa „M”
    3 łyżki mąki
    kilka listków świeżej bazylii
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka przyprawy do gyrosa
    50 g startego sera żółtego

    dodatkowo:

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy pokrojonego fileta w małą kostkę a następnie posypujemy przyprawą gyros. Mieszamy i zostawiamy tak na 10 – 15 min. by mięso się zamarynowało w przyprawie. Między czasie oczyszczamy i kroimy pieczarki a także myjemy i kroimy w małą kostkę cukinie wraz ze skórką. Pokrojone pieczarki i cukinie wrzucamy do mięsa, dodajemy sól, pieprz do smaku, posiekane listki świeżej bazylii a także wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy a na końcu dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
  • Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią 2. Nakładamy łyżką gotową masę na patelnię.
  • Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią 3. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju – tak by w niej nie pływały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować