To pomysł na smaczne, soczyste i kusząco pachnące kotleciki które robi się naprawdę bardzo łatwo. Cukinia oraz pieczarki wpłynęły na soczystość kotlecików, a pieczarki podkreśliły dodatkowo walory smakowe.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
0.5 kg fileta z indyka lub kurczaka
1 mała młodziutka cukinia
100 g pieczarek
3 jajka klasa „M”
3 łyżki mąki
kilka listków świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy do gyrosa
50 g startego sera żółtego
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy pokrojonego fileta w małą kostkę a następnie posypujemy przyprawą gyros. Mieszamy i zostawiamy tak na 10 – 15 min. by mięso się zamarynowało w przyprawie. Między czasie oczyszczamy i kroimy pieczarki a także myjemy i kroimy w małą kostkę cukinie wraz ze skórką. Pokrojone pieczarki i cukinie wrzucamy do mięsa, dodajemy sól, pieprz do smaku, posiekane listki świeżej bazylii a także wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy a na końcu dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
2.Nakładamy łyżką gotową masę na patelnię.
3.Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju – tak by w niej nie pływały.
Komentarze