Seromakowiec z jablkami i kruszonką

  • wyświetlono: 999 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Serniki uwielbiam w każdej postaci, w połączeniu z makiem i jabłkami był dla mnie wielkim smakowym odkryciem ;)

Joanna Tokarz
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 28x19cm
Kruche ciasto:
Ok 300g mąki pszennej
120g masła
2 żółtka surowe
3 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
Kule makowe:
200g białego maku (można użyć zwykłego)
50g cukru pudru
50g płatków migdałów
100g orzechów włoskich
50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżki śmietanki 30%
2 białka
szczypta soli
50g biszkoptów + dodatkowo jeśli masa nie jest zbyt twarda by formować z niej kule

Sernik:
½ kg sera białego
3 jajka
100g masła
½ szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy


Dodatkowo:
3 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 tabliczka czekolady mlecznej
30g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Seromakowiec z jablkami i kruszonką

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone masło, żółtka sól oraz cukier puder. Siekamy i szybko wyrabiamy. Owijamy folią i przekładamy do lodówki na 40 minut.
    Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części w proporcji ⅓ i ⅔. Większą część wałkujemy na wielkość blaszki. Dziurkujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 15 minut. Pozostałą część ścieramy na tarce z dużymi oczkami i przechowujemy w lodówce do momentu wykorzystania na cieście.
    Kule makowe:
    Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z biszkoptami.
    Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy.

    Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Formujemy kule wielkości wielkiego orzecha włoskiego.

    Sernik:
    Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie zmielony przynajmniej raz ser (najlepiej zmielić 2 razy). Masę serową ucieramy z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z serem.

    Przygotowanie:
    Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę serową, wyrównujemy i układamy obok siebie kule makowe, dociskając je delikatnie do spodu. Ciasto posypujemy obranymi, startymi na tarce jabłkami wymieszanymi z cynamonem oraz kruszonką.
    Seromakowiec wstawiamy do piekarnika, skręcamy temp do 150⁰C i pieczemy przez 60 minut. Przestudzone polewamy przygotowaną polewą:
    Masło topimy w kąpieli wodnej, do gorącego przekładamy połamaną czekoladę i zostawiamy. Po ok dwóch minutach mieszamy i polewamy ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastojabłkasernikDesermakświętawypiekiseromakowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Seromakowiec

Dodane przez: Ola1984

Seromakowiec

Idealne ciasto dla miłośników serników...

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Dodane przez: weronika717

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Słodka przyjemność, którą z pewnością...

Świąteczny Seromakowiec z Sosem Waniliowym i Migdałową Nutką

Dodane przez: madzique

Świąteczny Seromakowiec z Sosem Waniliowym...

Zapach wanilii, skórki pomarańczowej...

Dodane przez: Malineczka93

Ciasto z jablkami

Szybkie i smaczne ciasto . znika...

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Dodane przez: luna19

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Ucierane

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ucierane z malinami i kruszonką

Pyszne ciasto z owocami i chrupiącą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE