Seromakowiec z jablkami i kruszonką

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Serniki uwielbiam w każdej postaci, w połączeniu z makiem i jabłkami był dla mnie wielkim smakowym odkryciem ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 28x19cm
    Kruche ciasto:
    Ok 300g mąki pszennej
    120g masła
    2 żółtka surowe
    3 łyżki cukru pudru
    Szczypta soli
    Kule makowe:
    200g białego maku (można użyć zwykłego)
    50g cukru pudru
    50g płatków migdałów
    100g orzechów włoskich
    50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    2 łyżki śmietanki 30%
    2 białka
    szczypta soli
    50g biszkoptów + dodatkowo jeśli masa nie jest zbyt twarda by formować z niej kule

    Sernik:
    ½ kg sera białego
    3 jajka
    100g masła
    ½ szklanki cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy


    Dodatkowo:
    3 jabłka
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    30g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Seromakowiec z jablkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone masło, żółtka sól oraz cukier puder. Siekamy i szybko wyrabiamy. Owijamy folią i przekładamy do lodówki na 40 minut.
    Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części w proporcji ⅓ i ⅔. Większą część wałkujemy na wielkość blaszki. Dziurkujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 15 minut. Pozostałą część ścieramy na tarce z dużymi oczkami i przechowujemy w lodówce do momentu wykorzystania na cieście.
    Kule makowe:
    Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z biszkoptami.
    Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy.

    Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Formujemy kule wielkości wielkiego orzecha włoskiego.

    Sernik:
    Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie zmielony przynajmniej raz ser (najlepiej zmielić 2 razy). Masę serową ucieramy z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z serem.

    Przygotowanie:
    Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę serową, wyrównujemy i układamy obok siebie kule makowe, dociskając je delikatnie do spodu. Ciasto posypujemy obranymi, startymi na tarce jabłkami wymieszanymi z cynamonem oraz kruszonką.
    Seromakowiec wstawiamy do piekarnika, skręcamy temp do 150⁰C i pieczemy przez 60 minut. Przestudzone polewamy przygotowaną polewą:
    Masło topimy w kąpieli wodnej, do gorącego przekładamy połamaną czekoladę i zostawiamy. Po ok dwóch minutach mieszamy i polewamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować