Witam was serdecznie w pierwszy dzień świąt, mam dla was mój własny przepis na przepyszne ciasto SEROMAKOWIEC które jest obowiązkowo z nami co rok
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
składniki na ciasto :
1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,
0,5 szklanki cukru pudru,
100 g masła prawdziwego,
1 jajko rozmiar M,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka to poj. 250 ml
masa z twarogu z wiaderka :
1 kg twarogu z wiaderka PRESIDENT,
1 szklanka cukru,
5 jajek rozmiar M,
3 budynie śmietankowe w proszku każdy 35 g,
100 g masła prawdziwego,
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
masa makowa z puszki :
1 puszka maku 850 g BAKALLAND,
1 jajko rozmiar M,
1 łyżka bułki tartej drobnej,
4 łyżki suszonej żurawiny,
30 sztuk migdałów łuskanych
Seromakowiec " szachownica " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto do miski wsypać mąkę oraz resztę składników i wszystko wyrobić na jednolitą piaskową masę, przygotowane odstawić aby odpoczęło
2.Przygotować masę makową do miski przełożyć masę z puszki dodać wszystkie składniki i wymieszać do połączenia się w jedną całość
3.Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej, do miski wbić jajka dodać cukier i zmiksować na pulchną masę następnie dodać resztę składników i zmiksować do uzyskania jednolitej masy
4.Jak wszystko mamy przygotowane na dno blaszki 32/24 wyłożonej papierem wyłożyć większą część ciasta ponakłuwać go następnie masę makową i twaróg można zrobić szachownicę
5.Z pozostałego ciasta wyłożyć rozpłaszczone placki ciasta i wstawić do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na dno wstawić miskę z wodą. piec 60 minut do uzyskania złotego koloru, po upieczeniu ostudzić i dowolnie udekorować
Komentarze