REKLAMA

Seromakowiec

wyświetlono: 1508 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Pyszne ciasto, z dużą ilością bakalii.

opublikowany: 28.12.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    herbatniki 250 g,
    masło 100g,
    Masa makowa:
    masa makowa 850 g,
    mieszanka keksowa 200 g,
    jajka 1 szt,
    kasza manna 3 łyżki,
    Masa serowa:
    ser na sernik 1 kg,
    śmietana 30% 125 ml,
    jajka 4 szt,
    cukier 2/3 szk,
    cukier waniliowy 2 łyżki,
    budyń śmietankowy 2 szt,
    Wierzch:
    cukier puder do posypania,
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, herbatniki rozdrobnić blenderem. Do rozdrobnionych herbatników wlać masło, wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć herbatniki, docisnąć. Masę makową zmiksować wraz z jajkiem i kaszą manną, dodać mieszankę keksową, wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Całość wyrównać. Jajka zmiksować wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami ser. Na koniec dodać budynie oraz śmietanę i całość ponownie zmiksować. Masę serową wyłożyć na masę makową. Ciasto piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Seromakowiec

Przepyszne ciasto na świąteczny stół, lub inne okazje.

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 31.12.2018 | wyświetlono: 666 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE