Seromakowiec

4.5 (178 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, z dużą ilością bakalii.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    herbatniki 250 g,
    masło 100g,
    Masa makowa:
    masa makowa 850 g,
    mieszanka keksowa 200 g,
    jajka 1 szt,
    kasza manna 3 łyżki,
    Masa serowa:
    ser na sernik 1 kg,
    śmietana 30% 125 ml,
    jajka 4 szt,
    cukier 2/3 szk,
    cukier waniliowy 2 łyżki,
    budyń śmietankowy 2 szt,
    Wierzch:
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, herbatniki rozdrobnić blenderem. Do rozdrobnionych herbatników wlać masło, wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć herbatniki, docisnąć. Masę makową zmiksować wraz z jajkiem i kaszą manną, dodać mieszankę keksową, wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Całość wyrównać. Jajka zmiksować wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami ser. Na koniec dodać budynie oraz śmietanę i całość ponownie zmiksować. Masę serową wyłożyć na masę makową. Ciasto piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować