Seromakowiec a'la szachownica

4.5 (143 ocen)

Ciasto seromakowiec, ale w formie szachownicy. Czasami warto poświęcić kilka chwil, aby zaskoczyć gości tradycyjnym wypiekiem.

Składniki:

  • SPÓD:
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    60g masła
    1 łyżka śmietany

    MASA MAKOWA:
    500g maku
    3 łyżki ekstraktu migdałowego
    100g żurawiny
    3 łyżki miodu
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3/4 szklanki cukru pudru
    6 białek

    MASA SEROWA:
    1 kg sera twarogowego
    1 szklanka cukru
    250g masła
    6 żółtek
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    POLEWA CZEKOLADOWA
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    3 łyżki wody
    25 g masła
    50 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Seromakowiec a'la szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-204v103 1. MASA MAKOWA: Mak zalać wrzątkiem tak, aby woda była 2-3cm ponad makiem. Przemieszać i odstawić najlepiej na noc. W ten sposób wszystkie zanieczyszczenia wypłyną na wierzch. Zlać wodę. Mak zmielić 3 krotnie. Wymieszać z pozostałymi składnikami masy oprócz białek, które należy ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie razem z makiem. Formę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 180 *C przez 25min. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • image-04tivae 2. SPÓD: wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec 10min.

    MASA SEROWA: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Później po trochę ser (użyłam tego z wiaderka) budyń i ekstrakt. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Podpieczony spód ściągnąć z papieru. Formę wyłożyć świeżym papierem, położyć spód.
  • image-19btpo9 3. Upieczony mak wyjąć i na desce do krojenia pokroić wzdłuż na paski (5 szt) Parę łyżek sera rozsmarować na spodzie. Położyć paski makowe w równych odstępach wzdłuż foremki. Wypełnić odstępy masą serową. Wyłożyć kolejną warstwę pasków makowych i zalać masą serową. Piec w temperaturze 170*C przez ok 50min.
    POLEWĄ CZEKOLADOWĄ: Cukier puder przesiać z kakao, dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić na małym ogniu. Wystudzony seromakowiec polać polewą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować