Sero-szarlotka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 na posypkę a resztę zagnieść. Tą większą częścią, wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Podpiec ok. 15 min. w 175 *C. a potem ostudzić.
3.1/ masa- Galaretkę rozpuścić w 100 ml. przegotowanej i gorącej wodzie. Wystudzić a potem dolewać po trochu, do budyniu w proszku i wymieszać. Dodać do prażonych jabłek i wymieszać. Ja wykorzystałam jabłka z domowych przetworów, były już z cukrem. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony placek i rozsmarować.
4.2/ masa- Na mleku ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu. Budyń ostudzić, często mieszając, żeby nie utworzyła się skórka. Zmiksować jajka z cukrem a potem serem i suchym budyniem. Następnie dodawać porcjami ugotowany zimny budyń i zmiksować. Wylać na jabłka.
5.kruszonka- Pozostawione ciasto rozsypać po masie serowej.
6.Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Po ostygnięciu, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze