Sernik z szarlotką w cieście orzechowym

4.94 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszne połączenie ciasta orzechowego, szarlotki i sernika. Ciasto idealne na rodzinne przyjęcia czy spotkania ze znajomymi.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Masa serowa
    1 kg sera białego
    9 jaj
    1 łyżka maki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    188 g margaryny
    450 g cukru pudru
    1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa
    3 kg jabłek
    5 galaretek cytrynowych
    1 łyżeczka cynamonu

    Ciasto orZechowe
    9 jajek
    1 1/3 szkl cukru
    150 g orzechów mielonych
    188g margaryny
    3/4 szkl mąki dalachowskiej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    400 g masła
    2 szkl kwaśnej śmietany 18 %
    12 łyżek cukru

    Tortownica 24x34
Wystaw ocenę:

4.94 (187 ocen)

Sernik z szarlotką w cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa
    Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
  • 3. Tortownicę o 24x34 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz - 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
  • 4. Ciasto orzechowe
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy
  • 5. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.
  • 6. Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół)
  • 7. Masa jabłkowa
    Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Jabłka wrzucamy na patelnie i przesmażamy do momentu wyparowania płynu. dodajemy cynamon i galaretki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy energicznie aż galaretki się rozpuszczą . ODstawiamy do przestygnięcia
  • 8. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/2 masy jabłkowej odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na mase wykłądamy papier do pieczenia i wykładamy pozostałe jabłka. Odstawiamy na kilka godz do lodówki do stężenia
  • 9. Krem
    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śm
  • 10. Ciasto orzechowe przecinamy na pół
    Ukłądamy ciasto:
    1/2 ciasta, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, masa serowa, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, biszkopt, reszta kremu. Posypujemy zmielonymi orzechami do ozdoby
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować