REKLAMA

Sernik z szarlotką w cieście orzechowym

wyświetlono: 1921 | dodany do książki kucharskiej: 29 | polecenia: 1

Pyszne połączenie ciasta orzechowego, szarlotki i sernika. Ciasto idealne na rodzinne przyjęcia czy spotkania ze znajomymi.

opublikowany: 28.09.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Masa serowa
    1 kg sera białego
    9 jaj
    1 łyżka maki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    188 g margaryny
    450 g cukru pudru
    1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa
    3 kg jabłek
    5 galaretek cytrynowych
    1 łyżeczka cynamonu

    Ciasto orZechowe
    9 jajek
    1 1/3 szkl cukru
    150 g orzechów mielonych
    188g margaryny
    3/4 szkl mąki dalachowskiej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    400 g masła
    2 szkl kwaśnej śmietany 18 %
    12 łyżek cukru

    Tortownica 24x34
Ocena:

(średnia 5 z 179 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa
    Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
  • 3. Tortownicę o 24x34 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz - 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
  • 4. Ciasto orzechowe
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy
  • 5. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.
  • 6. Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół)
  • 7. Masa jabłkowa
    Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Jabłka wrzucamy na patelnie i przesmażamy do momentu wyparowania płynu. dodajemy cynamon i galaretki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy energicznie aż galaretki się rozpuszczą . ODstawiamy do przestygnięcia
  • 8. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/2 masy jabłkowej odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na mase wykłądamy papier do pieczenia i wykładamy pozostałe jabłka. Odstawiamy na kilka godz do lodówki do stężenia
  • 9. Krem
    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śm
  • 10. Ciasto orzechowe przecinamy na pół
    Ukłądamy ciasto:
    1/2 ciasta, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, masa serowa, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, biszkopt, reszta kremu. Posypujemy zmielonymi orzechami do ozdoby

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anitka0804 Anitka0804

Sernik w cieście orzechowym

Rewelacja!!

kategoria: Desery opublikowany: 21.12.2014 | wyświetlono: 5297 Książki kucharskie: 26 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE