Sernik z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik z żurawiną to delikatny wypiek, którym z pewnością zachwycisz wszystkich domowników i gości.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    1/2 kostki margaryny
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1,6 kg sera
    2 szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe
    1 cytryna
    4 jaja
    1 cukier waniliowy
    50 g suszonej żurawiny
    1 kostka margaryny

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    mała ilość mleka

    oraz:
    suszona żurawina do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę ucieram z cukrem i jajkami. Na końcu dodaję wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wyrabiam ciasto i wykładam na blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Masa:
    Ser łączę z margaryną i ucieram, dodając 1,5 szklanki cukru, pojedynczo żółtka, wyciśnięty sok z cytryny i budynie. Gdy masa będzie jednolita łączę z ubitymi z 1/2 szklanki cukru białkami. Delikatnie mieszam i dodaję żurawinę. Wylewam masę serową na ciasto i piekę w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w temperaturze 160°C.
  • 3. Lukier:
    1 szklankę cukru pudru łączę z małą ilością ciepłego mleka. Polewam lukrem wierzch jeszcze ciepłego sernika. Dekoruję żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować