Sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę ucieram z cukrem i jajkami. Na końcu dodaję wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wyrabiam ciasto i wykładam na blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Masa:
Ser łączę z margaryną i ucieram, dodając 1,5 szklanki cukru, pojedynczo żółtka, wyciśnięty sok z cytryny i budynie. Gdy masa będzie jednolita łączę z ubitymi z 1/2 szklanki cukru białkami. Delikatnie mieszam i dodaję żurawinę. Wylewam masę serową na ciasto i piekę w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w temperaturze 160°C.
3.Lukier:
1 szklankę cukru pudru łączę z małą ilością ciepłego mleka. Polewam lukrem wierzch jeszcze ciepłego sernika. Dekoruję żurawiną.
Komentarze