Sernik z żurawiną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na moim stole nie zabraknie sernika i dlatego dziś chciałabym Wam podać przepis na przepyszny i wyjątkowo świąteczny sernik z żurawiną.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    225 g herbatników kakaowych
    120 g rozpuszczonego masła
    Sernik:
    (składniki w temp. pokojowej)
    1 kg serka z wiadereczka
    1 szkl cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    2 jajka
    2 szkl świeżej lub mrożonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Herbaty

Sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z gorącym rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wysypać ciasteczka, wyrównać i mocno przyklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny.

    Sernik: W misie utrzeć wszystkie składniki na sernik, tylko do połączenia. Wylać na schłodzony spód z herbatników. Sernik równomiernie posypać żurawiną (mrożonej nie rozmrażamy) i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok 50 minut (do ścięcia wierzchu). Studzić pół godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować wiórami z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Sery Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować