sernik z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sernik idealny na Boże Narodzenie ale nie tylko. Mojego męża tak skusił, że kroił jeszcze gorący.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • *foremka 23*28 cm (lub większa)
    Składniki:
    na ciasto:
    150 g mąki pszennej
    150 g mąki krupczatki
    200 g masła
    100 g cukru
    2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę serową:
    1 kg sera
    7 jajek
    50 g masła
    150 g cukru pudru
    1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    100 g skórki pomarańczowej
    100 g suszonej żurawiny
    100 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać pozostałe składniki spodu i zagnieść elastyczne ciasto. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Ciasto rozwałkować na dnie, wstawić do piekarnika i podpiec w 180*C przez około 15 minut (mój piekarnik słabo piecze od spodu, więc podpiekam wszystkie spody na wszelki wypadek ale można też wstawić cały sernik od razu).
  • 2. W tym czasie przygotować masę serową. Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem a po kilku minutach odcedzić na sitku. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy składniki będą utarte dodawać po łyżce sera, śmietanę i budyń.Na końcu wrzucić bakalie. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przełożyć ją na podpieczony spód. Sernik piec w 180*C około pół godziny a później co kwadrans zmniejszać temperaturę o 20*C trzy razy. Upieczony sernik zostawić w uchylonym piekarniku na godzinę, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Najlepiej jeszcze wstawić go na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować