Sernik z żurawiną

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Sernik z żurawiną

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - 200 g mąki,
    - 100 g masła,
    - szczypta soli,
    - 1/2 szklanki cukru pudru,
    - 2 łyżki kakao,
    - 1 jajko.

    Masa serowa:
    - 1 kg sera w wiaderku sernikowego,
    - 4 czubate łyżeczki żelatyny,
    - 8 łyżek cukru pudru (do smaku).

    Pozostałe:
    - 250 g świeżej żurawiny + szklanka wody,
    - ok. 8 łyżek cukru pudru (do smaku),
    - 3-4 łyżeczki czubate żelatyny.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sernik na zimno

Sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Wykładamy na formę ok. 24 cm nakłuwamy widelcem (resztę ciasta co zostało mrozimy), pieczemy ok. 20-30 min. w 180s do suchego patyczka.
    Ciasto wyrabiamy w mikserze wg instrukcji na opakowaniu tylko dodatkowo dodałam kakao. Zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 20 min. Następnie tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto (ew nadmiar mrozimy lub robimy ciasteczka). Pieczemy przez ok 25 min w temp 180 stopni do "suchego patyczka". Masę serową mieszamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia. Potem podgrzewamy ją w mikrofali ok. 10s. aż będzie płynna. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę sera, mieszamy, a następnie wszystko mieszamy z masą serową. Wkładamy do lodówki. Świeżą żurawinę blendujemy z cukrem do smaku, dodajemy wodę. Żelatynę zalewamy wodą, do napęczniania. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy do żurawiny, dokładnie mieszamy. Wylewamy na ser. Wkładamy ponownie do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować