Sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do piecz. Rozdrobnić mikserem, odłożyć 1/3 ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić blaszkę 30x40. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.
2.owoce- Rozsmarować na surowym cieście żurawinę.
3.masa serowa-Jaja zmiksować z cukrem. Dołożyć ser, śmietanę i zmiksować. Przesiać budynie, dodać ekstrakt i zmiksować. Wylać masę na żurawinę.
4.beza-Białka ubić ze szczyptą soli,potem z cukrem. Przesiać kisiel,wymieszać i wyłożyć na masę serową.
5.kruszonka-Na górę rozsypać tą pozostawioną kruszonkę.
6.Piec ok. 70 min.w 175*C. Pod koniec przykryć, żeby góra za mocno nie zbrązowiała.
7.Jak sernik wystygnie to oprószyć cukrem pudrem. Kroić na następny dzień.
Komentarze