Aksamitny sernik z dodatkiem wisni z syropu to pyszne połączenie. Ulatwieniem bylo użycie czekoladowych herbatników zamiast ciasto kakaowego. Ciasto polecam do niedzielnej kawy.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
1 szklanka cukru pudru
8 jajek
10 dag masła
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
100 ml śmietanki kremówki
Kilka kropli olejku pomarańczowwego
Słoik wiśni w syropie - u mnie własnego wyrobu
Sernik z wiśniami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty ułożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
2.Masło roztopić i wystudzić.
3.Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z setenpnie dodac budynie, roztopione masła oraz olejek. Śmietankę ubić z 1 łyżka cukru. Białka ubić z cukrem, ubite białka i śmietankę dodawać partiami do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Ser wylozyc na herbatniki. Wiśnie odsączyć z syropu i ułożyć na wierzchu sernika, można je lekko wcisnąć w ser. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 1 godziny. Sernik po upieczeniu pozostawić w piekarniku do wystygnięcia na następną 1 godzinę, można też lekko uchylić drzwiczki piekarnika.
4.Lukier: cukier zmiksować z sokiem z cytryny i.pilac nim przestudzona ciasto.
Komentarze