Waniliowy sernik ze słodziutkim musem z karmelowej czekolady.
50 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
150 g ciastek zbożowych
30 g masła w temp pokojowej
Masa serowa:
500 g twarogu tłustego zmielonego dwukrotnie
szklanka śmietany kremówki 36%
3 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki mąki pszennej
Mus karmelowy:
1,5 łyżeczka żelatyny w proszku
1,5 łyżki wody
280 g karmelowej czekolady
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
2 łyżki likieru Bailey’s
Sernik z musem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 14 minut . Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę).
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia .
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Mus karmelowy:
Karmelową czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.
W innej małej miseczce żelatynę w proszku zalać zimną wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
180 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej karmelową czekoladę, mieszając od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Dodać likier i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej.
W misie miksera ubić pozostałą zimną kremówkę (320 ml). Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego.
Komentarze