Sernik z musem karmelowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Waniliowy sernik ze słodziutkim musem z karmelowej czekolady.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    150 g ciastek zbożowych
    30 g masła w temp pokojowej

    Masa serowa:
    500 g twarogu tłustego zmielonego dwukrotnie
    szklanka śmietany kremówki 36%
    3 jajka
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    3 łyżki mąki pszennej

    Mus karmelowy:

    1,5 łyżeczka żelatyny w proszku
    1,5 łyżki wody
    280 g karmelowej czekolady
    500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
    2 łyżki likieru Bailey’s
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Likiery

Sernik z musem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 14 minut . Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.

    Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę).

    Masa serowa:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia .

    Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

    Mus karmelowy:
    Karmelową czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.

    W innej małej miseczce żelatynę w proszku zalać zimną wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

    180 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej karmelową czekoladę, mieszając od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Dodać likier i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej.

    W misie miksera ubić pozostałą zimną kremówkę (320 ml). Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

    Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały Śmietana Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (202 ocen)

sernik z malinami

To może cię zainteresować