Sernik z musem karmelowym

  • wyświetlono: 132 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Waniliowy sernik ze słodziutkim musem z karmelowej czekolady.

ja
  • 7 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Spód:
150 g ciastek zbożowych
30 g masła w temp pokojowej

Masa serowa:
500 g twarogu tłustego zmielonego dwukrotnie
szklanka śmietany kremówki 36%
3 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki mąki pszennej

Mus karmelowy:

1,5 łyżeczka żelatyny w proszku
1,5 łyżki wody
280 g karmelowej czekolady
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
2 łyżki likieru Bailey’s

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z musem karmelowym

  • 1. Spód:
    Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 14 minut . Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.

    Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę).

    Masa serowa:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia .

    Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

    Mus karmelowy:
    Karmelową czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.

    W innej małej miseczce żelatynę w proszku zalać zimną wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

    180 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej karmelową czekoladę, mieszając od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Dodać likier i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej.

    W misie miksera ubić pozostałą zimną kremówkę (320 ml). Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

    Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemasa serowasernikDeserkarmelświętaśmietana kremówkasernik z musemlikier Baileyspomysł na serniksernik z musem karmelowym

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z musem rabarbarowym

Dodane przez: Milena127

Sernik z musem rabarbarowym

Sezon na rabarbar rozpoczęty. Sernik...

Sernik malinowy z musem

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik malinowy z musem

Maliny świetnie sprawdzają się...

sernik

Dodane przez: rene70

Sernik z jagodowym musem

Pyszny serniczek z musem jogurtowo-jagodowym....

kokosowy sernik z musem jeżynowym

Dodane przez: joanna1974

Kokosowy sernik z musem jeżynowym

Słodki smak sernika z nutą kokosa...

sernik

Dodane przez: viki2903

Sernik z musem żurawinowym

Sernik z musem żurawinowym

Sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z musem truskawkowym

Serniczek pięknie wygląda na talerzyku,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE