Sernik z puszystą, czekoladową pianką na bazie biszkoptów i śmietanki z dodatkiem likieru czekoladowego i czekolady. Do sernika dodałam serki śmietankowe, które sprawiają, że sernik jest bardzo puszysty i lekki.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Masa serowa
700g sera białego
5 op. serków philadelphia, po 125g każdy
450g cukru
2 cukry waniliowe
6 łyżek kaszy manny
budyń waniliowy
1 szkl śmietany 36%
150g masła
8 jaj
Sernik z biszkoptową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
Ciastka zmiksować blenderem, dodać żółtko i rozpuszczone masło, wymieszać, wyłożyć do formy o wymiarach 24/35cm, docisnąć, odstawić.
2.Masa serowa
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser biały i serki philadelphia, wszystko dokładnie zmiksować blenderem.
3.Do zmiksowanej masy serowej dodać budyń, kaszę, wymieszać, dodać ubitą śmietanę i pianę z białek. delikatnie wszystko wymieszać, wylać na ciastka, piec około 50 minut w temp. 175*C
4.Pianka biszkoptowa
Biszkopty dokładnie pokruszyć, zmieszać z wiórkami, 3 łyżki mleka zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, czekoladę połamać, dodać 3 łyżki mleka, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, śmietanę ubić ze śnieżką, miksując wlać rozpuszczoną żelatynę, wsypać biszkopty, dodać rozpuszczoną czekoladę i likier, delikatnie wymieszać, wyłożyć na zimny sernik.
Wierzch posypać startą, mleczną czekoladą.
Komentarze