SERNIK Z MUSEM

  • wyświetlono: 1451 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kruchy spód, delikatna serowa masa i lekka puszysta owocowa pianka totalnie podbiły nasze serca! Sernik został okrzyknięty jednym z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek robiłyśmy! I zgadzam się w 100%! Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki. Każdy będzie chciał dokładkę - gwarantuję! Lekki, puszysty, delikatny .... dla każdego! Mam już pomysł na kolejną wersję! Sernik z kilkoma moimi modyfikacjami ZAINSPIROWANY PRZEPISEM Z : MOJEWYPIEKI

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

( 24×26 cm )

SPÓD:

* herbatniki – ok. 20 szt
lub ciasteczka owsiane

MASA SEROWA:

* twaróg 3 x mielony – 750 g

* śmietana 36% – 250 ml

* jajko L – 2 szt

* mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki

* cukier puder- 1 szkl

* ekstrakt wanilii – 1 łyżeczka

MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH:

* owoce leśne ( śmiało mogą być mrożone ) – 750 g

* śmietana 36% – 550 ml

* sok z cytryny – 2 łyżki

* cukier – 100 g

* żelatyna – 5 łyżeczek

DODATKOWO:

* biała czekolada
* migdały

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK Z MUSEM

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    MASA SEROWA:

    Wszystkie składniki wyciągnijcie co najmniej godzinę wcześniej z lodówki.

    Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera, mieszamy krótko, tylko do połączania składników.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki jeden przy drugim, zalewamy masą serową, równamy.

    Pieczemy ok. 50 minut/160C bez termoobiegu. ( w razie potrzeby delikatnie wydłużamy czas pieczenia ).

    Wyciągamy, studzimy całkowicie.

    MUS:

    Owoce leśne, sok z cytryny i cukier wkładamy do garnka, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.

    Przecieramy przez sito, wyrzucamy niepotrzebne ziarenka.

    Żelatynę zalewamy zimną wodą ( tylko do jej przykrycia ), odstawiamy do napęcznienia.

    Podgrzewamy uważając, by nie zagotować!

    Dodajemy do ciepłych owoców, mieszamy, studzimy nie dopuszczając do stężenia.

    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy w 3 partiach owocowe puree, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

    Wylewamy na schłodzony sernik, odstawiamy na noc do lodówki.

    ( Ps. Ja dodatkowo polałam delikatnie białą czekoladą i posypałam prażonymi migdałami! )

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikMalinyJagodyowocemusborówkiowoce leśne

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: blondynkagotuje90

Sernik z musem karmelowym

Waniliowy sernik ze słodziutkim...

kokosowy sernik z musem jeżynowym

Dodane przez: joanna1974

Kokosowy sernik z musem jeżynowym

Słodki smak sernika z nutą kokosa...

sernik

Dodane przez: viki2903

Sernik z musem żurawinowym

Sernik z musem żurawinowym

Sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z musem truskawkowym

Serniczek pięknie wygląda na talerzyku,...

Sernik na zimno z truskawkową warstwą

Dodane przez: Bo-Bożena

Waniliowy sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik na serkach waniliowych z...

sernik na zimno z musem truskawkowym

Dodane przez: babka w formie

sernik na zimno z musem truskawkowym

Pyszny, bardzo lekki sernik na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE