SERNIK Z MUSEM

4.49 (147 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruchy spód, delikatna serowa masa i lekka puszysta owocowa pianka totalnie podbiły nasze serca!

Sernik został okrzyknięty jednym z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek robiłyśmy!

I zgadzam się w 100%!

Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki.

Każdy będzie chciał dokładkę - gwarantuję!

Lekki, puszysty, delikatny .... dla każdego!

Mam już pomysł na kolejną wersję!
Sernik z kilkoma moimi modyfikacjami
ZAINSPIROWANY PRZEPISEM Z : MOJEWYPIEKI

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 24×26 cm )

    SPÓD:

    * herbatniki – ok. 20 szt
    lub ciasteczka owsiane

    MASA SEROWA:

    * twaróg 3 x mielony – 750 g

    * śmietana 36% – 250 ml

    * jajko L – 2 szt

    * mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki

    * cukier puder- 1 szkl

    * ekstrakt wanilii – 1 łyżeczka

    MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH:

    * owoce leśne ( śmiało mogą być mrożone ) – 750 g

    * śmietana 36% – 550 ml

    * sok z cytryny – 2 łyżki

    * cukier – 100 g

    * żelatyna – 5 łyżeczek

    DODATKOWO:

    * biała czekolada
    * migdały
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Mus Musy

Sernik z musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    MASA SEROWA:

    Wszystkie składniki wyciągnijcie co najmniej godzinę wcześniej z lodówki.

    Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera, mieszamy krótko, tylko do połączania składników.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki jeden przy drugim, zalewamy masą serową, równamy.

    Pieczemy ok. 50 minut/160C bez termoobiegu. ( w razie potrzeby delikatnie wydłużamy czas pieczenia ).

    Wyciągamy, studzimy całkowicie.

    MUS:

    Owoce leśne, sok z cytryny i cukier wkładamy do garnka, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.

    Przecieramy przez sito, wyrzucamy niepotrzebne ziarenka.

    Żelatynę zalewamy zimną wodą ( tylko do jej przykrycia ), odstawiamy do napęcznienia.

    Podgrzewamy uważając, by nie zagotować!

    Dodajemy do ciepłych owoców, mieszamy, studzimy nie dopuszczając do stężenia.

    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy w 3 partiach owocowe puree, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

    Wylewamy na schłodzony sernik, odstawiamy na noc do lodówki.

    ( Ps. Ja dodatkowo polałam delikatnie białą czekoladą i posypałam prażonymi migdałami! )

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

sernik

4.47 (202 ocen)

sernik z malinami

To może cię zainteresować