Sernik z jogurtów greckich z czekoladowym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka,resztę cukru. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem z kakao i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i delikatnie mieszać łopatką. Ale nie długo i wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
2.masa jogurtowa-Żółtka zmiksować z cukrem, potem przesianymi budyniami w proszku. Następnie z jogurtami (mikserem na niższych obrotach).Stopniowo dolewać olej i zmiksować.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać porcjami do masy. Wylać na ciasto.
3.Widelcem, przemieszać rzędami, spiralnie sięgając dna blaszki.
4.Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia. Sernik wyrósł bardzo wysoki, ale po ostygnięciu usiadł trochę. Trzeba było wystudzić w piekarniku.
5.polewa-Polewę wraz z czekoladą rozpuścić nad parą i polać zimne ciasto w esy-floresy.
6.Można dodatkowo posypać, płatkami czekoladowymi.
Komentarze