Bardzo prosty przepis na sernik z jogurtów greckich. Delikatny, puszysty i przepyszny :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- 8 jaj
- 3 duże jogurty greckie
- 2 budynie waniliowe
- aromat waniliowy
- 1 cukier wanilinowy
- pół szklanki oleju
- 1 - 1,5 szklanki cukru (w zależności czy ma być słodszy czy mniej)
- biszkopty okrągłe
Sernik z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blache wyłożyć folią aluminiową, nasmarować margaryną i wyłożyć biszkoptami jeden obok drugiego. Łyżeczką polać każdy biszkopt mocną słodką herbatą, wtedy są 'dociążone' i nie wypłyną na wierzch w czasie pieczenia.
1. Ubijamy mikserem żółtka, stopniowo dodajemy jogurty greckie, budynie (w proszku), cukier wanilinowy, aromat i olej cały czas miksując mase.
2. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
3. Obie masy delikatnie ale dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
4. Mase wylewamy powoli na blache wyłożoną biszkoptami i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180*)
Pieczemy w temp. 180* przez ok 1godz-1:20 (zależy od piekarnika)
Pod koniec pieczenia temp. można zmniejszyć, żeby wierzch sernika nie spiekł sie.
Sernik najlepiej podawać na drugi dzień, bo po wyjęciu z piekarnika może się rozpadać w trakcie krojenia.
Smacznego :)
Komentarze