Sernik z jogurtów greckich

4.49 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty przepis na sernik z jogurtów greckich. Delikatny, puszysty i przepyszny :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 8 jaj
    - 3 duże jogurty greckie
    - 2 budynie waniliowe
    - aromat waniliowy
    - 1 cukier wanilinowy
    - pół szklanki oleju
    - 1 - 1,5 szklanki cukru (w zależności czy ma być słodszy czy mniej)
    - biszkopty okrągłe
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blache wyłożyć folią aluminiową, nasmarować margaryną i wyłożyć biszkoptami jeden obok drugiego. Łyżeczką polać każdy biszkopt mocną słodką herbatą, wtedy są 'dociążone' i nie wypłyną na wierzch w czasie pieczenia.
    1. Ubijamy mikserem żółtka, stopniowo dodajemy jogurty greckie, budynie (w proszku), cukier wanilinowy, aromat i olej cały czas miksując mase.
    2. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
    3. Obie masy delikatnie ale dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
    4. Mase wylewamy powoli na blache wyłożoną biszkoptami i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180*)
    Pieczemy w temp. 180* przez ok 1godz-1:20 (zależy od piekarnika)
    Pod koniec pieczenia temp. można zmniejszyć, żeby wierzch sernika nie spiekł sie.
    Sernik najlepiej podawać na drugi dzień, bo po wyjęciu z piekarnika może się rozpadać w trakcie krojenia.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować