Sernik z jagodami

4.5 (148 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do serniczka możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych jagód (bez rozmrażania).
Podczas pieczenia po mieszkaniu rozchodził się cudowny waniliowo-jagodowy zapach. Rodzina z trudem powstrzymywała się aby nie zabrać się za pałaszowanie zaraz po upieczeniu. Sernik przecież musi ostygnąć i schłodzić się w lodówce aby był naprawdę dobry :)
Serniczek ma delikatną i kremową konsystencję, wprost rozpływa się w ustach!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    225 g ciasteczek owsianych lub herbatników
    100 g rozpuszczonego masła

    Sernik:
    (składniki w temp. pokojowej)
    1 kg serka z wiadereczka
    1 szkl cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    2 jajka

    1-1,5 szkl jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wyrównać i przyklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny.

    Sernik: W misie utrzeć wszystkie składniki na sernik, tylko do połączenia. Wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Sernik równomiernie posypać jagodami i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok 35-40 minut (do ścięcia wierzchu). Studzić pół godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować