Sernik z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Obawiałam się efektów ze smakiem ale sernik okazał się strzałem w dziesiątkę! Jest wilgotny, puszysty i słodki taki jaki lubię do tego beza z kruszonką rozpływającą się w ustach! Jednym słowem świetne połączenie smaków i pięknie się prezentuje.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    25 dag margaryny

    Masa Serowa:
    5 jajek
    1 1/2 kg sera mielonego
    2 budynie śmietankowe
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mleka

    Beza:
    5 białek
    2 kisiele wiśniowe
    1 szklanka cukru

    Dodatkowo:
    50 dag jagód lub borówek (mogą być mrożone maliny,wiśnie,truskawki, czarna porzeczka)
    bułka tarta i masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy dzielimy na pół. Jedną cześć wkładamy na godzinę do lodówki, drugą wylepiamy spód posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
    Twaróg mielimy wsypujemy budynie, cukier,żółtka i mleko. Miksujemy.Na końcu ubijamy na sztywno pianę z szczyptą soli i dodajemy do masy serowej,delikatnie mieszamy i wylewamy na podpieczony ciepły spód ciasta.Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 160 stopniach.
    Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier i kisiele.
    Owoce (zamrożonych nie rozmrażamy) rozkładamy na masie serowej, przykrywamy ubitą pianą. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 16o stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować