Sernik z jagodami na zimno

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z jagodami leśnymi na biszkoptach. Bardzo kremowy i puszysty o intensywnym smaku jagód. Dobrze schłodzony jest lekkim i orzeźwiającym deserem, w sam raz na lato. Tym bardziej, że nie wymaga pieczenia, a przygotowanie go jest bardzo łatwe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 140 g podłużnych biszkoptów
    1 kg Twarogu Sernikowego
    3/4 szklanki cukru
    600 g jagód leśnych
    4 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki zimnej wody
    2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    2 galaretki jagodowe
    woda do rozpuszczenia galaretek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Sernik z jagodami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty wyłożyć na dno formy o wymiarach 21 x 25 cm.
    Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Jak napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę jagód (300 g) zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
  • 2. Twaróg zmiksować z cukrem, a następnie z sosem jagodowym. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i na końcu wymieszać delikatnie z jagodowym twarogiem. Szybko wylać masę na ułożone biszkopty i wyrównać. Odstawić do lodówki.
  • 3. Rozpuścić galaretki w wodzie i wystudzić. Na serniku rozłożyć pozostałe jagody i polać niewielką ilością galaretki. Kiedy zastygnie, wylać pozostałą galaretkę i wstawić do lodówki. W ten sposób jagody nie wypłyną do wierzchu. Po całkowitym stężeniu można kroić sernik. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować