Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę albo do miski i zagnieść na jednolite ciasto.
Uformować z niego kulę i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
2.W tym czasie przygotować masę serową.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać twaróg zmielony 2 razy przez maszynkę albo przeciśnięty przez praskę i na wolnych obrotach zmiksować.
Następnie dodać budyń, ostudzone masło i ekstrakt lub aromat cytrynowy.
Zmiksować aby całość się połączyła.
3.Wyjąć ciasto kruche, podzielić na 3/4 i 1/4 (tą włożyć z powrotem do zamrażalnika).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (nie polecam silikonowych form) i większą częścią ciasta wyłożyć dno formy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i podpiec przez 15 minut.
Odsączyć z syropu brzoskiwnie i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie na podpieczony spód wyłożyć masę serową, kolejno brzoskwinie i zetrzeć na tarce (albo pokruszyć) mniejszą część ciasta na wierzch.
4.Piec jeszcze 50 minut w 180 st.C - jeśli góra zacznie się przypalać to nałożyć na nią folię aluminiową.
Porady
Jeżeli używacie prawdziwego twarogu zwiększcie ilość cukru, a jeśli kupicie wiaderkowy to nie musicie już mielić go.
Komentarze