Sernik z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 2031 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ten sernik zna chyba każdy. Ja proponuję moją wersję z serkiem mascarpone zamiast masła, przez co masa serowa jest niesłychanie delikatna i kremowa.

anemon
  • 20 porcje
  • Łatwy

Składniki

- masło (lub dobra margaryna): 250 gramów
- żółtka: 5 sztuk
- mąka (tortowa): 3 szklanki
- cukier puder: 2 łyżki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

- twaróg (mielony): 1 kilogram
- budyń śmietankowy* (proszek): 2 łyżki
- serek mascarpone**: 125 gramów
- jajka: 3 sztuki
- cukier (puder ¾ szk.): 0.75 szklanki

- brzoskwinie (w syropie): 400 gramów
- białka: 5 sztuk
- cukier (puder ¾ szk.): 0.75 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z brzoskwiniami

  • Sernik z brzoskwiniami1. CIASTO: Żółtka ucieram z cukrem pudrem, następnie dodaję po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Teraz obroty przestawiam na najniższe i dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Sernik z brzoskwiniami2. Rękami z ciasta robię kulę i dzielę ją na dwie części, owijam w folię i wkładam do zamrażarki, aby stwardniało na tyle, bym mogła je zetrzeć na tarce /u mnie trwało to 2 godziny/.
  • 3. MASA SEROWA: Jajka miksuję z cukrem pudrem, dodaję proszek budyniowy oraz porcjami maskarpone i twaróg, cały czas miksując.
  • 4. Brzoskwinie dokładnie osączam na sitku, połówki kroję na mniejsze kawałki. Białka i szczyptę soli ubijam na sztywno, porcjami dodając cukier puder.
  • 5. Blaszkę o wymiarach 21x32 cm wykładam papierem do pieczenia.
  • 6. Wyjmuję jedną część ciasta z zamrażarki i ścieram je na tarce na spód formy. Następnie wykładam masę serową, układam pokrojone brzoskwinie, na to nakładam ubitą pianę. Na wierzch ścieram na tarce drugą część ciasta.
  • 7. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 50 minut. Studzę przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.
  • 8. *zamiast budyniu może być także mąka ziemniaczana
    **zamiast mascarpone możemy dać miękkie masło
    ***myślę, że można dać więcej brzoskwiń, ja daję tylko 1 puszkę, bo wolę, aby to ser był dominującym smakiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikWielkanocbrzoskwinieserek mascarponesernik z owocamiSernik wielkanocnyciasto_wielkanocnewielkanocne wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK KRÓWKOWY Z BRZOSKWINIAMI

Sernik z masą krówkową i brzoskwiniami....

Sernik śmietankowy z brzoskwiniami

Dodane przez: MonaLiza

Sernik śmietankowy z brzoskwiniami

Sernik śmietankowy z dodatkiem...

sernik

Dodane przez: klementynka

sernik z brzoskwiniami

Serniki to ciasta, które najbardziej...

cynamonowy sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: klementynka

cynamonowy sernik z brzoskwiniami

Jeśli znudziły Wam się serniki...

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: kuchnia ani

Sernik z brzoskwiniami

Ten sernik z dodatkiem brzoskwiń...

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: juchab

Sernik z brzoskwiniami

Klasyczny i cudowny w smaku sernik,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE