Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jeden z najlepszych serników. Przepis krok, po kroku...

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej
    25 dkg mocno schłodzonego masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    cukier wanilinowy
    PIANA:
    5 białek
    szczypta soli
    2 szklanki cukru
    SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
    1 szklanka cukru
    25 dkg miękkiego masła
    8 jaj
    1 kg zmielonego dobrego jakościowo sera (może być gotowy z wiaderka)
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    duża puszka brzoskwiń lub moreli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę. Dodać pozostałe składniki i nożem wszystko dokładnie posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, obie owinąć folią. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki. Chłodzić ok. 30 minut.
  • Sernik z brzoskwiniami 2. Brzoskwinie lub morele odsączyć dość dokładnie na sicie. Pokroić w mniejsze kawałki.
  • Sernik z brzoskwiniami 3. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę 180 stopni.

    Wysoką formę (25x35 lub nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozwałkować ciasto (część, która chłodziła się w lodówce). Podczas wałkowania warto skorzystać z folii, dzięki temu ciasto nie będzie przyklejało się do wałka. Rozwałkowany spód ponakłuwać widelcem.
  • Sernik z brzoskwiniami 4. Spód podpiec w piekarniku 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.

    Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku oraz budyń. Ciągle ucierając dodawać po łyżce ser.
  • Sernik z brzoskwiniami 5. Na podpieczony lekko spód wyłożyć ser, na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie (morele).
  • Sernik z brzoskwiniami 6. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukier nadal ubijając. Pianę wyłożyć na ser z brzoskwiniami.
  • Sernik z brzoskwiniami 7. Część ciasta, która chłodziła się w zamrażarce, zetrzeć na tarce na dużych oczkach równomiernie rozkładając na pianie.
  • 8. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około godziny.

    Kroić po dokładnym wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować