Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę. Dodać pozostałe składniki i nożem wszystko dokładnie posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, obie owinąć folią. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki. Chłodzić ok. 30 minut.
2.Brzoskwinie lub morele odsączyć dość dokładnie na sicie. Pokroić w mniejsze kawałki.
Wysoką formę (25x35 lub nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozwałkować ciasto (część, która chłodziła się w lodówce). Podczas wałkowania warto skorzystać z folii, dzięki temu ciasto nie będzie przyklejało się do wałka. Rozwałkowany spód ponakłuwać widelcem.
4.Spód podpiec w piekarniku 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku oraz budyń. Ciągle ucierając dodawać po łyżce ser.
Komentarze