Sernik z białą czekoladą i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mega apetyczny sernik, na kruchym spodzie z kremem z białej czekolady i wiśniami, smakuje wyśmienicie, jest kremowy, delikatny niczym puch, z każdym kęsem smakuje lepiej!Najlepszy wypiek na poprawę nastroju, najsmaczniejszy jest schłodzony, jednym słowem deser z klasą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    20 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    8 dag cukru
    2 żółtka

    Masa serowa:
    80 dag twarogu półtłustego
    25 dag mascarpone
    2 łyżki mleka w proszku
    1 szklanka cukru
    1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
    200 ml mleka 2%
    6 jajek
    1 torebka budyniu śmietankowego

    Krem z białej czekolady:
    330 ml śmietany kremówki
    25 dag mascarpone
    2 tabliczki białej czekolady
    1 szklanka wiśni ze słoika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z białą czekoladą i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem okrągłej tortownicy o wym 26 cm.
    Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg przełóż do miski, wlej śmietanę wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa masa.
    Wylej na podpieczony i ostudzony spód.
    Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut.
    Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Krem z białej czekolady:

    Kremówkę podgrzej w rondelku, ale nie gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie.
    Do całkiem zimnej masy dodaj ser mascarpone i zmiksuj blenderem na mus, wstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
    Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem, rozsmaruj na serniku, powciskaj w masę osączone z syropu wiśnie-(w sezonie używamy świeżych) posyp wiórkami z białej czekolady lub kolorowej czekolady.
    Wstaw do lodówki do schłodzenia.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Sery Ser biały Twaróg Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować