Sernik pistacjowy

3.85 (26 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Sernik pistacjowy wolno pieczony w kąpieli wodnej. Ciasto oblane białą czekoladą i udekorowane kruszonymi pistacjami, liofilizowanymi malinami i bezikami. Idealne na wyjątkowe okazje.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    100 g herbatników
    30 g masła

    Masa serowa:
    900 g serka kanapkowo-sernikowego
    150 g cukru pudru
    50 ml śmietanki kremówki
    60 g pasty pistacjowej lub kremu
    40 g waniliowego budyniu w proszku
    10 g cukru z prawdziwą wanilią
    2 duże jajka
    szczypta soli

    Polewa:
    100 g białej czekolady
    50 ml śmietanki kremówki

    Dodatki:
    liofilizowane maliny
    kruszone pistacje
    beziki
    krem pistacjowy
    suszone kwiaty
Wystaw ocenę:

3.85 (26 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik pistacjowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Herbatniki miksujemy w siekaczu. Dodajemy przestudzone masło i łączymy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim pokruszone herbatniki z masłem i wyrównujemy. Podpiekamy przez 10 minut i wyjmujemy. Dużą blachę wypełniamy wodą i wstawiamy na najniższy poziom piekarnika.

    W dużej misce umieszczamy serek kanapkowo-sernikowy, cukier puder, śmietankę kremówkę, pastę pistacjową i cukier z wanilią. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka, budyń waniliowy i szczyptę soli. Łączymy trzepaczką. Masę przekładamy na podpieczony spód i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 130. Wolno pieczemy przez około 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwi na 10 minut. Wyjmujemy formę. W kąpieli wodnej łączymy śmietankę z białą czekoladą. Gotową polewę umieszczamy na serniku. Dekorujemy kremem pistacjowym, kruszonymi pistacjami, liofilizowanymi malinami, suszonymi kwiatami i bezikami. Chłodzimy przez noc w lodówce. Sernik pistacjowy gotowy, smacznego!

Porady

W sezonie ciasto warto udekorować świeżymi malinami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka Pistacje Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować