Sernik z 12 jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciastka zmielić.
Włączyć piekarnik 190°C, góra-dół.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać pokruszone ciastka i wyrównać.
Twaróg można przepuścić przez maszynkę lub zblendować, aby nie miał grudek.
2.Białka ubić na sztywno.
Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka jajek. Następnie twaróg partiami. Pod koniec budynie, mąkę ziemniaczaną i kilka kropli olejku (tutaj pomarańczowy).
Odłożyć mikser i delikatnie wmieszać szpatułką ubite białka na sztywno.
3.Przełożyć od razu na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec w temperaturze 190°C przez 20min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez 30min. Ponownie zmniejszyć temperaturę do 125°C i piec kolejne 30min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić zamknięte drzwiczki przez 10min. Stopniowo uchylać drzwiczki, temperatura musi powoli spadać. Po około godzinie wyjąć sernik. Sernik w ten sposób nie opadł nawet minimalnie.
4.W rondelku podgrzać śmietankę. Wrzucić czekoladę i dokładnie rozpuścić. Polać po schłodzonym serniku. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce i posypać polewę.
Komentarze