Sernik z 12 jaj

4.43 (7 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Po prostu idealny :) Soczysty, puszysty niczym chmurka...

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
    - 400g twarogu półtłustego
    - 60g masła
    - 200g cukru, cukier waniliowy
    - 2 budynie waniliowe
    - 30g mąki ziemniaczanej
    - 12 jajek
    Dodatkowo:
    - 12 ciastek Oreo na spód
    - 150g czekolady mlecznej + 2 łyżki śmietanki 30% na górę
    - biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z 12 jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Ciastka zmielić.
    Włączyć piekarnik 190°C, góra-dół.
    Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać pokruszone ciastka i wyrównać.
    Twaróg można przepuścić przez maszynkę lub zblendować, aby nie miał grudek.
  • 2. Białka ubić na sztywno.
    Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka jajek. Następnie twaróg partiami. Pod koniec budynie, mąkę ziemniaczaną i kilka kropli olejku (tutaj pomarańczowy).
    Odłożyć mikser i delikatnie wmieszać szpatułką ubite białka na sztywno.
  • 3. Przełożyć od razu na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec w temperaturze 190°C przez 20min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez 30min. Ponownie zmniejszyć temperaturę do 125°C i piec kolejne 30min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić zamknięte drzwiczki przez 10min. Stopniowo uchylać drzwiczki, temperatura musi powoli spadać. Po około godzinie wyjąć sernik. Sernik w ten sposób nie opadł nawet minimalnie.
  • 4. W rondelku podgrzać śmietankę. Wrzucić czekoladę i dokładnie rozpuścić. Polać po schłodzonym serniku. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce i posypać polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować