Sernik tradycyjny z 10 jaj

  • wyświetlono: 987 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Serniki uwielbiam wszystkie. Tym razem upiekłam tradycyjny ciężki sernik na kruchym cieście z prawdziwego twarogu. Sernik jest mocno kremowy i śmietankowy. Ser tradycyjnie przemieliłam na maszynce do mięsa, jak to robiły nasze babcie i dodałam ubitą z białek pianę. Całości dopełnia kakaowa polewa. Sernik jest bardzo podzielny, bo zrobiłam go na dużej blasze. idealnie nada się na świąteczne spotkania rodzinne lub jako ciasto na imieniny do pracy.

IMG_20200806_213033_346
  • 30 porcje
  • 130min
  • Trudny

Składniki

Na dużą blaszkę 25x30 cm
Na kruchy spód:
130 g masła
300 g mąki krupczatki
1 całe jajko
1 żółtko
5 łyżek cukru pudru

Na sernik:
1,2 kg tłustego twarogu
300 g cukru
330 ml śmietanki 36%
2 budynie smietankowe z cukrem
2 łyżki maki ziemniaczanej
10 jajek L
szczypta soli

Na polewę:
125 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik tradycyjny z 10 jaj

  • Sernik tradycyjny z 10 jaj1. Ciasto. Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto na wielkość blachy. Przed pieczeniem w cieście zrobić dziurki widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, aby spód się podpiekł. Po wyjęciu ciasta piekarnik zmniejszamy na 160 st.
  • Sernik tradycyjny z 10 jaj2. Ser przemielić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka umieścić w wysokiej misce i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Śmietankę również ubić na sztywno.
  • Sernik tradycyjny z 10 jaj3. Do zmielonego sera wsypać cukier, budynie, mąkę ziemniaczaną i żółtka, wszystko razem zmiksować mikserem.
  • Sernik tradycyjny z 10 jaj4. Do sera stopniowo dodawać pianę z białek i mieszać ser szpatułką, następnie w taki sam sposób wmieszać do masy serowej ubitą śmietankę.
  • Sernik tradycyjny z 10 jaj5. Masę serową wylać na blaszkę. Do piekarnika nagrzanego na 160 st. C wstawić na spód naczynie z wodą. Sernik piec 90 minut, po tym czasie zostawić sernik w piekarniku aby stopniowo stygł, wtedy nie opadnie. Po upływie ok 20 minut piekarnik można delikatnie uchylić, ale sernik należy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Kiedy sernik jest już zimny szykujemy polewę
    Polewa. Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinysernikWielkanocświętaboże narodzenieimprezana niedzielękuchnia babciimieninydo kawkitradycyjny sernikbabciny serniksernik na dużą blachę

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z truskawkami

Dodane przez: Anyzkowo

Tradycyjnie tradycyjne ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami

ciasto kremówka

Dodane przez: Anitka0804

Tradycyjna kremówka z kremem

Bardzo delikatna i przepyszna domowa...

Tradycyjny murzynek z dżemem

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

Tradycyjny murzynek z dżemem

Murzynek według tradycyjnego przepisu...

Szybkie ciasto jogurtowe z borówkami - bez miksera, w 10 minut

Dodane przez: monika016

Szybkie ciasto jogurtowe z borówkami - bez...

Do zrobienia tego ciasta nie potrzeba...

Biszkopt czekoladowy z 3 jaj - NAJLEPSZY

Dodane przez: akrobatka22

Biszkopt czekoladowy z 3 jaj

Pyszny biszkopt czekoladowy, bardzo...

TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM

Tort z kremem maślanym i z rozetkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE