Sernik z tego przepisu jest niezwykle puszysty, delikatny i kremowy. Tradycyjnie, z dużą ilością wiejskich jajek. Jego smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja mama często piekła takie serniki.
Sernik z 15 jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser zmielić dwa razy. W dużej misce utrzeć miękkie masło i margarynę z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dodawać żółtka, budynie, ekstrakt i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Rodzynki wymieszać z mąką i dodać do sernika.
Blaszkę (24cm x 36cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać sernik. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 2 godziny i 45 minut. Dzięki temu sernik będzie równy i nie popęka. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik jeszcze na ok 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Sernik polać polewą i schłodzić.
Polewa: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Margarynę, kakao, cukier i mleko rozpuścić na małym ogniu. Dolać żelatynę i wymieszać. Polewę przestudzić i polać sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze