Sernik z 15 jaj

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z tego przepisu jest niezwykle puszysty, delikatny i kremowy. Tradycyjnie, z dużą ilością wiejskich jajek. Jego smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja mama często piekła takie serniki.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sernik:

    1,5 kg białego sera

    250 g margaryny

    200 g masła

    15 jajek

    2 budynie waniliowe

    2 czubate szklanki cukru

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    100 g rodzynek

    2 łyżki mąki pszennej


    Polewa:

    1/4 kostki margaryny

    3 łyżki cukru

    3 łyżki kakao

    2 łyżki mleka

    łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.97 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Sernik z 15 jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Ser zmielić dwa razy. W dużej misce utrzeć miękkie masło i margarynę z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dodawać żółtka, budynie, ekstrakt i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Rodzynki wymieszać z mąką i dodać do sernika.

    Blaszkę (24cm x 36cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać sernik. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 2 godziny i 45 minut. Dzięki temu sernik będzie równy i nie popęka. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik jeszcze na ok 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Sernik polać polewą i schłodzić.


    Polewa: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Margarynę, kakao, cukier i mleko rozpuścić na małym ogniu. Dolać żelatynę i wymieszać. Polewę przestudzić i polać sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować