Puszysty sernik ciasteczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło rozpuścić.
Ciastka zmielić z dodatkiem łyżki rozpuszczonego masła.
Włączyć piekarnik 190°C, góra-dół.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać pokruszone ciastka (1 łyżkę zostawić) i wyrównać.
Wszystkie składniki na sernik umieść w misie (masło ostudzić, musi mieć temperaturę pokojową) i za pomocą miksera połączyć ze sobą, ale krótko. Pod koniec dodać odłożone pokruszone ciastka. Przełożyć od razu na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec w temperaturze 190°C przez 20min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez 30min. Ponownie zmniejszyć temperaturę do 125°C i piec kolejne 30min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić zamknięte drzwiczki przez 10min. Stopniowo uchylać drzwiczki, temperatura musi powoli spadać. po około godzinie wyjąć sernik. Sernik w ten sposób nie opadł nawet minimalnie.
Komentarze