Puszysty sernik ciasteczkowy

5 (5 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo delikatny, puszysty i soczysty sernik, który na dodatek nie opada :)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wiaderko twarogu sernikowego
    - mascarpone
    - 4 jajka
    - 2 budynie
    - kostka masła
    - olejek zapachowy
    - 3/4 szkl cukru.
    Dodatkowo:
    - 8 ciastek Oreo i 12 herbatników kakaowych
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Puszysty sernik ciasteczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Masło rozpuścić.
    Ciastka zmielić z dodatkiem łyżki rozpuszczonego masła.
    Włączyć piekarnik 190°C, góra-dół.
    Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać pokruszone ciastka (1 łyżkę zostawić) i wyrównać.
    Wszystkie składniki na sernik umieść w misie (masło ostudzić, musi mieć temperaturę pokojową) i za pomocą miksera połączyć ze sobą, ale krótko. Pod koniec dodać odłożone pokruszone ciastka. Przełożyć od razu na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec w temperaturze 190°C przez 20min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez 30min. Ponownie zmniejszyć temperaturę do 125°C i piec kolejne 30min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić zamknięte drzwiczki przez 10min. Stopniowo uchylać drzwiczki, temperatura musi powoli spadać. po około godzinie wyjąć sernik. Sernik w ten sposób nie opadł nawet minimalnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować