Jabłecznik na kruchym cieście

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto, cynamonowe jabłka i pianka z kisielu..... idealne do kawki.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 margaryna
    - 4 żółtka
    - 2,5 szkl mąki
    - 0,5 szkl cukru
    - kilka kropli olejku arakowego
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Beza:
    - 4 białka
    - 1/3 szklanki cukru
    - 1 kisiel wiśniowy
    Dodatkowo:
    - 6 jabłek
    - cynamon
    - płatki migdałów
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik

Jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Posypać cynamonem, dobrze wymieszać i odstawić na czas przygotowywania ciasta.
    Włączyć piekarnik na 180°C.
    Kruche ciasto zagnieść, z części wylepić dół blaszki, a drugą część włożyć do zamrażarki.
    Na ciasto wyłożyć jabłka, bez powstałego soku .
    Ubić bezę i wyłożyć na jabłka.
    Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać płatkami migdałów.
    Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 10-15min, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez ok. godzinę.

Porady

Proporcje na małą blaszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jajka Mąka Cynamon Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować