Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane masło, jajko i zagnieść gładkie ciasto.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równo ciasto na spód. Ponakłuwać z wierzchu widelcem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w 200oC. Wyjąć i ostudzić.
Twaróg 3-krotnie zmielić i odłożyć na bok. Żółtka utrzeć na białą masę z cukrem. Cały czas ucierając dodać miękkie masło i po łyżce sera. Na koniec ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę serową i wylać ją na wystudzony spód ciasta.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec 60 minut w 170oC. Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia nie uchylając drzwiczek.
Komentarze