Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

  • Średni

Sernik, który znają i lubią wszyscy. Domowy, najlepszy!

  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA SPóD::
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier puder: 4 łyżki
    - proszek do pieczenia plaska lyzeczka: 1 łyżeczka
    - masło do ciasta: 150 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    SKłADNIKI NA MASę SEROWą:
    - twaróg tłusty trzykrotnie mielony: 1 kilogram
    - cukier: 1 szklanka
    - masło: 120 gramów
    - Jajko: 6 sztuk
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - budyń waniliowy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik wiedeński 1. Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane masło, jajko i zagnieść gładkie ciasto.

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równo ciasto na spód. Ponakłuwać z wierzchu widelcem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w 200oC. Wyjąć i ostudzić.



    Twaróg 3-krotnie zmielić i odłożyć na bok. Żółtka utrzeć na białą masę z cukrem. Cały czas ucierając dodać miękkie masło i po łyżce sera. Na koniec ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę serową i wylać ją na wystudzony spód ciasta.

    Wstawić ponownie do piekarnika i piec 60 minut w 170oC. Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia nie uchylając drzwiczek.

    Wierzch posypać cukrem pudrem.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować