Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sernik wiedeński to sernik przygotowany bez spodu, z dużą ilością jajek i z dobrej
jakości twarogu. Jeśli chcecie użyć gotowego, zmielonego już sera to polecam
Wieluń "Mój ulubiony"
Sernik wiedeński można posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię
z polewą czekoladową. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy babcia kupowała taki sernik w naszej ulubionej cukierni. Był przepyszny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego
    8 dużych jajek
    1 czubata szklanka cukru (moja szklanka 240 ml.)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
    100 g. masła

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    60 g. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik wiedeński 1. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.

    Twaróg zmielić dwa, lub trzy razy.
    Do zmielonego twarogu dodać obie mąki, ekstrakt waniliowy i masło.
    Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masło połączy się z serem.
  • Sernik wiedeński 2. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęstą puszystą masę.
    Można też ubić najpierw białka, stopniowo dosypując cukier, a na koniec dodać żółtka.
    Ja ubijałam całe jajka, trwało to ponad 10 minut
  • Sernik wiedeński 3. Masę jajeczną dodać do masy serowej w kilku partiach, za każdym razem
    mieszając łyżką do połączenia składników.
    Tortownicę (miałam 25 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki.
    Najpierw wyłożyć spód dociskając obręczą, a następnie wyciąć jeden długi pasek,
    lub dwa krótsze i wyłożyć boki.
    Przed ułożeniem papieru na boki posmarować je delikatnie masłem żeby paski
    się przykleiły. Zrobiłam szersze paski żeby wystawały ponad tortownicę, na wszelki
    wypadek gdyby sernik za bardzo wyrósł podczas pieczenia.
  • Sernik wiedeński 4. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni
    i piec 1,5 godzimy. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik
    do przestudzenia.
    Kiedy sernik wystygnie udekorować go polewą.

    Śmietankę podgrzać i dodać połamaną na kawałki czekoladę.
    Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować