Sernik w herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą.
Układamy warstwę maślanych herbatników.
Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy do lodówki.
Twaróg sernikowy miksujemy z cukrem pudrem. Powoli dolewamy lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawiamy do lodówki na min 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej (ja jak widać na zdjęciach troszkę się pospieszyłam) posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie pozostawiamy do zastygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch, posypujemy czekoladową posypką i układamy cząstkami świeżej brzoskwini i listkami mięty.
Komentarze