Sernik w herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 8 osób

Delikatny sernik z owocami: jabłkami w galaretce oraz brzoskwiniami na wierzchu, dodatkowo z dżemem truskawkowym z nutą mięty. Niebo w gębie.

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na kwadratową blaszkę o boku 24cm

    250g herbatników maślanych
    250g herbatników kakaowych
    4 duże jabłka
    sok z 1/2 cytryny
    500g twarogu sernikowego (z wiaderka)
    1 galaretka cytrynowa
    300ml śmietanki słodkiej 30%
    1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław)
    3 łyżki cukru pudru do sernika
    3 łyżki cukru pudru do śmietanki
    4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą)
    1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary)
    posypka czekoladowa
    3 brzoskwinie (świeże)
    listki świeżej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Placek Desery

Sernik w herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą.
    Układamy warstwę maślanych herbatników.
    Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody.
    Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy do lodówki.
    Twaróg sernikowy miksujemy z cukrem pudrem. Powoli dolewamy lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawiamy do lodówki na min 30 minut.
    Po zastygnięciu masy serowej (ja jak widać na zdjęciach troszkę się pospieszyłam) posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie pozostawiamy do zastygnięcia.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch, posypujemy czekoladową posypką i układamy cząstkami świeżej brzoskwini i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Ser biały Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować