Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z kremem amaretto

4.5 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Delikatny sernik w puszystym biszkopcie z mielonymi migdałami i orzechami i kremem amaretto. Jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam. Pycha!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt orzechowo-migdałowy:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ok. 25 g)
    1/2 szklanki zmielonych migdałów (ok. 25 g)
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera
    8 jajek
    200 g masła
    2 budynie śmietankowe
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    200 g masła
    1-2 łyżki likieru Amaretto

    Polewa:
    150 g czekolady mlecznej
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Sernik w biszkopcie migdałowo-orzechowym z kremem amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Sernik: Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenie i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
  • 3. Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy Amaretto i całość dokładnie miksujemy.
  • 4. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem.

    Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu - 1/2 kremu - sernik - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki, aby krem zastygł. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować