Na masę serową:
1 kg białego tłustego sera
1 i 1/ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
12 dag masła
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Na masę bezową:
3 białka
20 dag cukru pudru
5 dag wiórków kokosowych
szczypta soli
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
tortownica o śr. 26 cm
Sernik "śniegowe igloo" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser biały zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodać masło. Gdy składniki się połączą dodawać po łyżce sera, cały czas miksując.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, zmiksować. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
2.Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Włożyć masę serową wyrównać. Wstawić do piekarnika piec ok 50 min w temp. 180*C.
3.Masa bezowa: Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier puder, ubijać nadal,aż masa będzie szklista. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
4.Na upieczony sernik wyłożyć łyżką masę bezową. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min w temp. 150*C.
Komentarze