Sernik "Śniegowe Igloo"

0 (0 ocen)

Święta bez sernika.. to nie święta!

Składniki:

  • Na masę serową:
    1 kg białego tłustego sera
    1 i 1/ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    20 dag cukru
    12 dag masła
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    Na masę bezową:
    3 białka
    20 dag cukru pudru
    5 dag wiórków kokosowych
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy
    tortownica o śr. 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Beza

Sernik "śniegowe igloo" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie masy serowej 1. Ser biały zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodać masło. Gdy składniki się połączą dodawać po łyżce sera, cały czas miksując.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, zmiksować. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Sernik gotowy do pieczenia 2. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Włożyć masę serową wyrównać. Wstawić do piekarnika piec ok 50 min w temp. 180*C.
  • Masa bezowa 3. Masa bezowa: Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier puder, ubijać nadal,aż masa będzie szklista. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
  • Gotowy sernik 4. Na upieczony sernik wyłożyć łyżką masę bezową. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min w temp. 150*C.
  • Smacznego! 5. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować