Tort igloo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort w kształcie igloo z pingwinami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt I:
    - 6 jajek
    - 145 g cukru
    - 120 g mąki pszennej, przesianej
    - 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
    - 10 g proszku do pieczenia

    Biszkopt II:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    poncz:
    - 80 g wody
    - 80 g cukru
    - sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej

    przełożenie:
    - 2 kostki masła
    - puszka masy kajmakowej
    - słoik kwaśnego dżemu, np. wiśniowego

    dekoracja:
    - lukier plastyczny w kolorach: czarny, czerwony, biały, szary
    - wiórki kokosowe

    dodatkowo:
    - klej spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort igloo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pingwiny 1. Figurki:
    ulepić pingwiny z lukru plastycznego i odstawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej
  • 2. Biszkopt I:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do wysokiej okrągłej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy. Przekrawamy na 3 lub 4 krążki.
  • 3. Biszkopt II:
    Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie (o takiej samej średnicy jak poprzedni) w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa lub trzy krążki.
  • 4. Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
  • 5. Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę.
  • 6. Pierwszy biszkopt nasączamy ponczem, przekładamy na zmianę kremem i dżemem.
    Z drugiego biszkoptu zabieramy jeden krążek i układamy na pierwszym biszkopcie.
    Drugi biszkopt obkrawamy, aby można było go dopasować do igloo jako wejście, Również nasączamy go ponczem i przekładamy kremem i dżemem.
  • 7. Biszkopty łączymy w kształt igloo. Smarujemy z każdej strony kremem.
    Rozwałkowujemy biały lukier. Wycinamy z niego prostokąty i przeklejamy na tort jako imitację lodowych kostek.
    Szary lukier rozwałkowujemy i wycinamy prostokąt, który zakryje wejście do igloo.
    Tort posypujemy wiórkami kokosowymi - imitacja śniegu. Ustawiamy pingwiny.
    Tort przed podaniem powinien postać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować