Tort igloo

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort bez okazji, zrobiony ku radości dzieci w zimowe, śnieżne popołudnie. Pyszny, z białą czekoladą stanowi wspaniały deser.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt na 6 jajek:
    6 jajek;
    1 szkl. mąki;
    1/3 szkl. ziemniaczanej;
    3/4 szkl. cukru;
    1 lyżeczka proszku do pieczenia;
    1/3 szkl. oleju.

    KREM:
    - budyń waniliowy
    - 2 szkl. mleka
    - niebieska galaretka
    - 2 łyżki cukru
    - szczypta niebieskiego barwnika spożywczego
    - pastylki miętowe w czekoladzie (około 20dag).

    GANACHE:
    25 dag margaryny;
    25 dag białej czekolady.

    ORAZ:
    - 50dag białej masy cukrowej;
    - biały i brązowy pisak cukrowy;
    - niebieski i biały barwnik spożywczy;
    - klej spożywczy;
    - 20 dag białej czekolady do wykonania igloo;
    - cukier puder do posypania stolnicy i tortu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort igloo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodajemy kolejno żółtka. Gdy żółtka połączą się z białkami wsypujemy wymieszane ze sobą suche składniki. Ciasto wlewamy do formy o średnicy 24cm i pieczemy 35 minut. Studzimy i przekrawamy w połowie na dwa placki.
  • 2. KREM
    Budyń zagotowujemy w mleku z 2 łyżkami cukru. Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i mieszamy z niebieską galaretką i szczyptą niebieskiego barwnika. Lekko studzimy, masę od czasu do czasu mieszając, i jeszcze ciepłą wylewamy na biszkopt. Od razu wykładamy pastylki miętowe i przykrywamy drugą
  • iglo 3. IGLOO
    Dwie tabliczki białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy, aby czekolada była lekko ciepła.
    Balonik nadmuchujemy i moczymy w czekoladzie. Układamy na talerzyku lub na pergaminie w taki sposób, aby otwór balonu znajdował się na boku. Balonik chłodzimy w ten sposób w lodówce, a następnie polewamy kilkakrotnie czekoladą, za każdym razem chłodząc świeżo zalane warstwy czekolady. Gdy wylejemy ostatnią warstwę czekolady, igloo wkładamy do lodówki i chłodzimy min. 1 godzinę.
  • 4. GANACHE
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę wkładamy do miski, kroimy w małe kostki i odstawiamy do zagrzania do temperatury pokojowej.

    Gdy margaryna się nieco zagrzeje ucieramy ją na puch. Cały czas miksując dodajemy czekoladę, aż oba składniki się połączą. Gotowym ganache smarujemy tort dookoła, starając się robić to jak najbardziej równo. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
  • 5. Masę cukrową dzielimy na dwie części: 20dag i 30dag.
    Większą część cienko rozwałkowujemy na stolnicy posypanej lekko cukrem pudrem i układamy ostrożnie na torcie za pomocą wałka. Wygładzamy masę za pomocą płaskiej skrobki do ciasta. Nadmiar masy cukrowej odcinamy i łączymy z pozostałą - mniejszą częścią masy cukrowej.
  • niedźwiadek na tort 6. Z mniejszej części masy cukrowej odrywamy kawałek i odkładamy na bok, a z drugiej części tworzymy białe ozdoby na tort: niedźwiadka (oczy i nosek ozdabiamy brązowym pisakiem cukrowym) oraz białe śnieżynki. Wszystkie elementy z masy cukrowej łączymy za pomocą kleju spożywczego.
  • ozdoby na tort 7. Pozostawioną na boku część masy cukrowej barwimy odrobiną niebieskiego barwnika spożywczego (w barwniku moczymy końcówkę noża). Wykonujemy z niej niebieskie ozdoby na tort: niebieskie śnieżynki oraz kuleczki do obłożenia tortu dookoła.
  • 8. Tort dekorujemy układając kolejno: igloo, niedźwiadka, śnieżynki i kuleczki. Igloo dekorujemy białym pisakiem spożywczym. Tort posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło, a elementy ozdób utwardziły się z użyciem kleju.

Porady

Tort jest miłym akcentem w zimowe popołudnie. Świetnie pasuje do ciepłej herbaty. Największą trudnością i wyzwaniem jest zrobienie igloo. Im więcej czekolady użyjemy w czasie polewania, tym struktura igloo po wyjęciu balonika będzie trwalsza. Cienka warstwa czekolady spowoduje, że igloo się zapadnie i będzie wyglądem przypominał namiot. Do wykonania igloo świetnie nadadzą się silikonowe formy do utworzenia kul. Musimy wówczas pamiętać, aby "wytopić" otwór wejściowy dla niedźwiadka. Fantastycznym pomysłem będzie tort z mlecznej czekolady - wówczas, tym samym sposobem, powstanie niedźwiedzia gawra. Ciasto ozdabiamy wówczas kremem maślanym barwionym na zielono, inicjującym trawę. Sam niedźwiadek może być brązowy, a na trawce stanąć mogą cukrowe grzybki, kwiatki lub inne "leśne" ozdoby. Zamiast cukierków możemy użyć "delicji".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Rabat 30% przy zakupie min. 2... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
20% rabatu na wszystko
20% rabatu na wszystko
Rabat 20% na wszystkie produkt... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
20% rabatu na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
7% rabatu na 700 największych... więcej»
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
+
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
Online

7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Specjalnie dla Was przygotowal... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Online
Stacjonarnie
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy niespodziankę w postaci 20% rabatu! Promocja obejmuje cały asortyment z wyłączaniem przecenionych produktów. Niektóre marki mogą być wyłączone a akcji rabatowej. Oferta dostępna na butsklep.pl i w naszym sklepie stacjonarnym. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

tort igloo

To może cię zainteresować