Szybki i pyszny obiad. Makaron zapieczony z mięsem mielonym pod pierzynką sera.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g makaronu typu łazanki
500 g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 cebula
15 dag poeczarek
1 passata pomidorowa
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Papryka ostra i słodka
Pół pęczka pietruszki
1 łyżka oleju
15 dag sera żółtego
Dodatkowo
Małe formy do zapiekania lub jedna wieksza
1 łyżeczka masła do wysmarowania form
Zapiekany makaron z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj mięso, podsmaż. Cebulę obierz pokrój w kostkę dodaj do mięsa i smaż dalej. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne pokrój w paseczki dodaj do mięsa, smaż dalej. Pieczarki pokrój w plasterki i dorzuć do mięsa. Smaż aż wszystkie składniki będą miękkie. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2.Gdy składniki będą miękkie dodaj passate pomidorową. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryka słodką i ostrą, dodaj zmiażdżony czosnek, posiekaj pietruszkę, wszystko dokładnie wymieszaj i chwilkę jeszcze gotuj.
3.Ser zetrzyj na tarce. Formy do zapiekania wysmaruj masłem. Wykładaj formy najpierw trochę makaronu, odrobinę startego sera, wyłóż mięso znów makaron i starty ser. Przygotowane zapiekanki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni zapiekaj ok 20 min. Smacznego!
Komentarze