SERNIK PISTACJOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik ten jest na bazie sera ricotta. Mimo że jest to typ sernika wilgotnego i mazistego to jest bardzo delikatny. Smakowo przypomina lody pistacjowe, jeśli jesteście wielbicielami takich lodów to na pewno ten sernik przypadnie Wam do gustu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg sera ricotta
    35 dkg serka typu Philadelphia
    6 jajek
    2 budynie pistacjowe
    1 szklanka cukru

    4 łyżki zmielonych herbatników
    2 łyżki masła
    2 łyżki siekanych pistacji
    tłuszcz do wysmarowania formy (tortownica - średnica 21 cm)

    Polewa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    10 dag masła

    siekane pistacje do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik pistacjowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wysmarować tłuszczem . Herbatniki, pistacje wymieszać z masłem na "piasek. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy i schłodzić w lodówce.
  • 2. Ser zmiksować na małych obrotach miksera z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać budynie pistacjowe. Wyłożyć do tortownicy.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni a następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni.Na dolną półkę piekarnika wstawić blaszkę z wodą. Na pierszą półkę wstawić tortownicę. Piec ok. 1,5 godziny. Nie uchylać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku przez nastepna godzinę do wystygnięcia.
  • 4. Polewa:
    Wodę zagotować z cukrem pudrem, zestawić z ognia i dodać masło, rozmieszać trzepaczką aby masło się rozpuściło. Następnie dodać kakao i energicznie rozmieszać trzepaczką. Po wystygnięciu wyłożyć na sernik, posypac siekanymi pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować