Sernik pistacjowy z wkładką czekoladową

0 (0 ocen)

Pyszny wilgotny sernik o mocnym i wyrazistym smaku pistacji z czekoladową wkładką na wierzchu. Idealne na rodzinne święta

Składniki:

  • 6 jajek
    170 ml mleka + 2 łyżki
    2 szkl cukru
    200 g pistacji solonych
    1100 g sera białego
    100 g mlecznej czekolady
    1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik pistacjowy z wkładką czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę-spód z zewnętrznej strony wyłóż szczelnie dwukrotnie bądź trzykrotnie folią aluminiową.
  • 2. Orzechy obierz i zmiksuj na bardzo drobno
  • 3. Ser wrzuć do robota kuchennego z nożem, dodaj dwie łyżki mleka i miksuj ok 1 minuty
  • 4. Ser przełóż do miski dodaj cukier, oraz mleko i miksuj za pomocą miksera ok 2 minut. Stopniowo dodawaj żółtka cały czas miskując
  • 5. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
    Z masy serowej odłóż ok 1/3.
  • 6. Do 2/3 masy serowej dodaj pistację i mąkę i wymieszaj
  • 7. Do tortownicy wylej masę serową - pistacjową. Tortownicę włóż do większego naczynia i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Do dużego naczynia wlej wody do 1/2 wysokości tortownicy i piecz 15 minut
  • 8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Delikatnie przestudź i dodaj do pozostałej 1/3 masy serowej.
  • 9. Masę serową - czekoladową wylej na podpieczoną już masę serową - pistacjową i piecz jeszcze przez 65 minut
  • 10. Wyciągnij naczynia z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180. Z tortownicy ściągnij folię aluminiową i wstaw do piekarnika na jeszcze 10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować