Ciasto Pawełek

4.99 (164 ocen)

Ciasto z batonami do kawy

Składniki:

  • BISZKOPT
    jajka -6 szt
    mąka- 1 szkl
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka
    cukier -200 g
    KREM
    margaryna - 1,5 kost
    batony Pawełek -2 szt
    żółtka jaj -3 szt
    mleczna czekolada -1 tabliczka
    cukier -3/4 szkl
    mleko -0,5 szkl
    wódka -100 g
Wystaw ocenę:

4.99 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pawełek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
  • 4. KREM
    Do rondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier i 0,5 tabliczki czekolady, na wolnym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić.
  • 5. Margarynę utrzeć z żółtkami na puch. Do utartej masy żółtkowej dodawać po łyżce zimnej masy z batoników, utrzeć. Na samym końcu dodać wódkę, dokładnie utrzeć.
  • 6. SKŁADANIE CIASTA
    biszkopt
    połowa kremu
    biszkopt
    druga część kremu
  • Ciasto Pawełek 7. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą, pozostałą od kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (188 ocen)

tort Pawełek

To może cię zainteresować