Sernik orzechowy

0 (0 ocen)

Sernik orzechowy, a w zasadzie jest to sernik podwójnie orzechowy, bo orzechy mamy w kruchym spodzie (w formie zmielonej), a także w masie, gdzie znalazło się wyżej wspomniane orzechowe masło. Można powiedzieć też, że potrójnie, bo dekoracją również są orzechy :)

Składniki:

  • Forma 18 - 20 cm:
    Orzechowy spód:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru pudru
    40 g drobno zmielonych orzechów (pomieszałam włoskie i laskowe, z przewagą włoskich)
    50 g twardego masła
    1 czubata łyżeczka masła orzechowego
    1 żółtko
    Masa serowa:
    500 g ricotty
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 czubate łyżeczki masła orzechowego
    Czekoladowa polewa:
    50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    1 łyżeczka masła
    + połówki orzechów włoskich do dekoracji


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na orzechowy spód szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wylepiamy nim boki i dno tortownicy. Wkładamy do lodówki na ok. 0,5 h. Przygotowujemy masę serową.
  • 2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ricottę, a następnie masło orzechowe. Wylewamy masę na schłodzony spód i pieczemy ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie na kratce (najlepiej przez całą noc).
  • 3. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką polewę. Dekorujemy ciasto. Następnie układamy dookoła połówki orzechów. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.77 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik orzechowo - kajmakowy

To może cię zainteresować